ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
'ΝΙΚΟΣ ΓΚΑΛΗΣ' 360°

ΓΗΠΕΔΑ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ 360°


657 προβολέςΠληροφορίες & Ιστορία


Το Κλειστό Γήπεδο Μπάσκετ Νίκος Γκάλης του ΟΑΚΑ πρώην Ολυμπιακό Κλειστό Γυμναστήριο ανήκει στις εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθήνας (O.A.K.A.) που βρίσκεται στο Μαρούσι. Κατασκευάστηκε το 1995 και έχει χωρητικότητα 18.500 θέσεων (2.000 πτυσσόμενες), και 300 θέσεων για δημοσιογράφους και 450 θέσεις VIP. Διεξάγονται αγώνες καλαθοσφαίρισης και ενόργανης γυμναστικής. Αποτελεί έδρα των ομάδων καλαθοσφαίρισης της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αθλητική εγκατάσταση που χρησιμοποιήθηκε κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, ενώ επίσης θεωρείται ως ένα από τα πιο σύγχρονα κλειστά γυμναστήρια στην Ευρώπη.

Το κλειστό γήπεδο είναι κατασκευασμένο σε 6 επίπεδα και έχει τη δυνατότητα να εκκενωθεί μέσα σε 10 λεπτά.[4] Οι διαστάσεις της κεντρικής σάλας είναι 40 μ. x 70 μ. και το παρκέ του αγωνιστικού χώρου έχει διαστάσεις 28,2 μ. x 15 μ. Το στάδιο έχει 18,500 θέσεις για θεατές (2.000 πτυσσόμενες), 300 για δημοσιογράφους και 450 θέσεις VIP. Το γήπεδο έχει 54 θύρες για φιλάθλους, 2 για ομάδες, 1 για επίσημους και 1 για δημοσιογράφους. Τα άτομα με ειδικές ανάγκες έχουν προσβασιμότητα σε όλες τις θύρες του μεσαίου διαζώματος. Είναι αξιοσημείωτο πως η διακριτική οροφή σε σχήμα «Α» στηρίζεται σε τέσσερις τεράστιους πυλώνες. Ο καθένας έχει ύψος 35 μέτρα, και απέχουν μεταξύ τους 108 μέτρα. Σύμφωνα με την Υφυπουργείο Αθλητισμού είναι το μεγαλύτερο κλειστό γυμναστήριο αυτού του τύπου στον κόσμο. Το γυμναστήριο είναι επίσης κατασκευασμένο κατά τέτοιο τρόπο ώστε άφθονο φυσικό φως να εισέρχεται στο εσωτερικό του, κατά τη διάρκεια της μέρας.

Το γήπεδο διαθέτει 4 ηλεκτρονικούς πίνακες εκ των οποίων οι 2 είναι πίνακες αποτελεσμάτων, 1 στατιστικών και 1 παραγωγής εικόνας βίντεο. Ο εξοπλισμός περιλαμβάνει επίσης 2 κλειστά γυμναστήρια διαστάσεων 19 μ. x 9 μ. Στο χώρο του γηπέδου λειτουργεί ιατρείο κατά τη διάρκεια των αγώνων, ενώ υπάρχει και αίθουσα για έλεγχο αναβολικών σε αθλητές. Το γήπεδο διαθέτει επίσης 12 συγκροτήματα αποδυτηρίων με ντους, τουαλέτα, χώρο για μασάζ και 2 σάουνες. Οι δημοσιογράφοι καλύπτουν τις δραστηριότητες από κέντρο τύπου 500 τμ, την αίθουσα συνεντεύξεων 100 τμ. και 2 γραφεία τύπου. Επίσης λειτουργούν 20 κυλικεία, ηλεκτρονικό κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης και 6 σκοτεινοί θάλαμοι.

Το γήπεδο έχει υπάρξει έδρα του Παναθηναϊκού, της ΑΕΚ και του Αμαρουσίου και έχει υπάρξει έδρα των ομάδων για τους αγώνες της Ευρωλίγκα. Έχουν διεξαχθεί 3 τελικοί Κυπέλλου μπάσκετ Ελλάδας το 1997, το 2001 και το 2007 κατά τους οποίους αναδείχθηκαν Κυπελλούχοι ο Ολυμπιακός, η ΑΕΚ και ο Παναθηναϊκός. Το 2007 διεξήχθη στο ΟΑΚΑ το φάιναλ φορ της Ευρωλίγκα. Τροπαιούχος αναδείχθηκε ο Παναθηναϊκός που ταυτόχρονα χρησιμοποιούσε ως έδρα το γήπεδο. Την ίδια χρονιά η ομάδα του Παναθηναϊκού κατέκτησε μέσα στο ΟΑΚΑ και τους 2 εγχώριους τίτλους και είχε την ευκαιρία να πανηγυρίσει εντός έδρας το τριπλ κράουν. Το 2004 το κλειστό γυμναστήριο του ΟΑΚΑ φιλοξένησε τα αγωνίσματα της ενόργανης γυμναστικής, του τραμπολίνο και της καλαθοσφαίρισης που διεξήχθησαν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Σε επίπεδο εθνικών ομάδων το ΟΑΚΑ φιλοξένησε το Ευρωμπάσκετ 1995 στο οποίο η Εθνική Ελλάδος κατέκτησε την 4η θέση. Το 1998 το ΟΑΚΑ φιλοξένησε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα καλαθοσφαίρισης στο οποίο η Εθνική Ελλάδος αναδείχθηκε 4η. Το 2007 στο Ο.Α.Κ.Α. διεξήχθη το προολυμπιακό τουρνουά καλαθοσφαίρισης και η Εθνική Ελλάδος κέρδισε τη συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008. Στις 14 Ιουνίου του 2016 ημέρα κατά την οποία συμπληρώθηκαν 29 έτη από την κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ 1987 από την εθνική Ελλάδος το ΟΑΚΑ μετονομάστηκε σε κλειστό γυμναστήριο "Νίκος Γκάλης".

Από τις 14 Ιουνίου του 2016 το κλειστό γήπεδο του ΟΑΚΑ μετονομάστηκε σε κλειστό γυμναστήριο "Νίκος Γκάλης".[7]. Στο γήπεδο αυτό δεν πρόλαβε να αγωνιστεί στην καριέρα του συμμετείχε όμως τιμώμενος σε σημαντικές διοργανώσεις. Ο Νίκος Γκάλης είχε τιμηθεί νωρίτερα στο ΟΑΚΑ στις 21 Οκτωβρίου 1999 όταν οι σχέσεις των αδελφών Γιαννακόπουλων και του Γκάλη αποκαταστάθηκαν και επίσημα καθώς βραβεύτηκε από τον Παναθηναϊκό στο ημίχρονο αγώνα της Ευρωλίγκα απέναντι στη Ρεάλ.[8] Το 2004 μετέφερε την Ολυμπιακή Φλόγα ως πρώτος λαμπαδηδρόμος μέσα στο χώρο του ΟΑΚΑ (στο Ολυμπιακό Στάδιο) για την τελετή έναρξης της διοργάνωσης. Στις 6 Μαΐου του 2007 τιμήθηκε από την Ευρωλίγκα στον τελικό του ΟΑΚΑ παρουσία 20.000 φιλάθλων, σε ένα από τα μεγαλύτερα standing ovation στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ.

(Πηγή: Wikipedia)


Επιστροφή στα Γήπεδα Μπάσκετ